תותבות על גבי שתלים

התותבת לא יושבת? די לסבל מתותבות

נכתב על-ידי ד"ר הילטון קנגיסר

אם אתם משתמשים בשיניים תותבות, אתם בטח גם סובלים מהשיניים התותבות שלכם – החל מתחושת אי נוחות במהלך היום, וכלה מחשש בלתי פוסק שהשיניים יצאו ממקומן. אבל על כך נדבר ונרחיב בהמשך.

הבשורות הטובות הן שאתם לא לבד: מיליוני אנשים מסביב לעולם חולקים את גורלכם, ומשתמשים בדיוק כמוכם בשיניים תותבות. הבשורות הטובות פחות הן שרק חלק קטן מאוד מאותם אנשים, באמת שבע רצון מהתותבות וחי איתן בשלום. למעשה, יותר מ-92% מהנשאלים הודו שהם זקוקים לטיפולים קבועים, כדי לתפקד בצורה תקינה עם התותבות.

שיניים תותבות מעניקות פתרון אסתטי ופונקציונלי לכל אדם שחסרות לו מספר שיניים, ואינו מעוניין בהשתלה של שתלים דנטליים רבים בלסת.

תותבות על שתלים

איך נראה תהליך התאמת והתקנת התותבות? מהם היתרונות של תותבות? אילו תותבות קיימות וכיצד הן מותקנות בפה?

במאמר זה תמצאו את כל המידע בנושא.

כיצד נראה התהליך?

תהליך של התאמת והתקנת תותבות מתחיל בבדיקה רפואית המתבצעת על ידי רופא שיניים וכירורג פה ולסת או כירורג חניכיים. בבדיקה, יעריך הרופא את מצב הפה ואת האפשרות להתקין תותבות.

על מנת לאפשר יציבות של התותבות ושימוש אידיאלי שלהן יש צורך בשתלים דנטליים, עליהן 'יושבות' התותבות. לכן ברוב המקרים התהליך יחל בהתאמת תוכנית אישית להשתלת שתלים דנטליים.

בעוד פעולת השתלת השתלים הדנטליים מבוצעת על ידי כירורג פה ולסת/ כירורג חניכיים, סוג, כמות ומיקום השתלים בפה נקבעים על ידי רופא שיניים האחראי על השיקום. לכן, תהליך תכנון והתאמת התותבות דורש תיאום, עבודה משותפת ותקשורת שוטפת של הכירורג ורופא השיקום.

מרפאות שיניים רב תחומיות, כדוגמת מרפאתו של ד"ר הילטון, מציעות יתרון גדול למטופלים, כיוון שהן מאפשרות עבודה של מספר מומחים בתחום רפואת השיניים תחת קורת גג אחת, תוך שיתוף פעולה מלא ביניהם בתכנון והוצאה לפועל של התוכנית הטיפולית עבור כל מטופל.

בחלק מהמקרים הרכבת התותבות יכולה להיעשות מיד לאחר החדרת השתלים הדנטליים. עם זאת, במקרים שבהם כמות או איכות העצם הקיימת אינה מספקת, יש להמתין מספר חודשים לקליטת השתלים בפה ורק לאחר מכן להתקין את התותבת הקבועה. בחלק מהמקרים ייתכן שיהיה צורך גם בהשתלת עצם.

All on 4 או All on 6?

כאשר התותבת מותקנת על גבי שתלים דנטליים, אין צורך בהתקנת שתלים לכל אורך הלסת, אלא רק במספר שתלים שיעניקו תמיכה לתותבת ויאפשרו שימוש מיטבי בה, בדומה לשיניים רגילות.

All on 4 היא שיטה במסגרתה מותקנים בפה המטופל 4 שתלים דנטליים, המשמשים כעוגן לתותבת, ואילו All on 6 כוללת השתלה של 6 שתלים דנטליים.

רבים תוהים מה ההבדל בין השיטות, והאם אחת טובה יותר מהאחרת.

ככלל, חשוב להדגיש שככל שיהיו בפה המטופל יותר שתלים דנטליים, כך הסיכוי להצלחת הטיפול וליציבות התותבת גדול יותר. עם זאת, הבחירה מביניהן תלויה גם במבנה האנטומי של המטופל ובסוג התותבת שתותאם עבורו.

אילו סוגי תותבות קיימות?

חשוב להבדיל בין שני סוגי תותבות המותקנות על גבי שתלים דנטליים: תותבות קבועות ותותבות נשלפות.

תותבת קבועה היא כזו שמחוברת לשתלים הדנטליים באופן קבוע, אין למטופל אפשרות להוציא אותה מהפה ולהחזיר אותה, אלא רק על ידי רופא השיניים.

יתרונה המרכזי טמון בכך שהיא מאפשרת פתרון קבוע בדומה לשיניים, כלומר, אין מצב שבו המטופל ייראה ללא שיניים.

תותבת נשלפת מחוברת לשתלים באמצעות 'תיקתקים', דבר המאפשר למטופל להסיר ולהחזיר אותה לפה לפי הצורך.

התותבות הנשלפות קלות יותר לניקוי, מכיוון שניתן להוציא ולנקות אותן ללא מאמץ.

אז במה עדיף לבחור?

כיום אפשר לומר בוודאות שבמידה והמטופל מעדיף תותבת קבועה, ההעדפה היא לבחור בשיטת All on 6, שתעניק יציבות גדולה יותר לתותבת לאורך זמן.

כשמדובר בתותבת נשלפת אפשר לבחור ב-All on 4, זאת מכיוון שבכל בעיה שמתגלה בשתל הדנטלי, אפשר להחליפו בקלות יחסית בשתל אחר ולהתאים אותו לתותבת הקיימת. חשוב להדגיש שבמקרים מסוימים יש אפשרות לתותבת נשלפת רק על 2 שתלים.

שיקול נוסף שיש לקחת בחשבון הוא עניין העלויות, שכן ככל שיש צורך במספר רב יותר של שתלים דנטליים, עלות הטיפול עולה בהתאם.

 

לבסוף, אל תוותרו על תיאום הציפיות עם רופא השיניים. לעתים מטופלים מגיעים לטיפול עם מחשבה מסוימת לגבי התהליך או התוצאה הסופית, ובפועל המציאות אחרת. לפני קבלת החלטה שתפו את רופא השיניים ברצונות, בהעדפות ובצרכים שלכם. כך תוכלו להבטיח שתקבלו החלטה נכונה לגבי הפתרון שדרוש לכם ותגיעו לתוצאה הטובה ביותר עבורכם.

על מה מתלוננים רוב משתמשי התותבות?

התלונה הכי נפוצה בקרב משתמשי התותבות הן כאב ואי נוחות. מבנה התותבות לא תמיד "מתיישב" בצורה אופטימלית בתוך הפה, מה שגורר חוסר נעימות ובמקרים אחרים גם תחושת כאב. אבל הסבל לא מסתיים בזה.

חרדה חברתית היא התלונה השנייה בחשיבותה בקרב המשתמשים. דמיינו לרגע אתכם מאבדים את השיניים מול חברים בזמן בילוי או מול עמיתים במקום העבודה. לא מחשבה נעימה כלל וכלל. אי היכולת ללעוס בטבעיות או לדבר בחופשיות, כמו גם חוסר הביטחון התמידי, הם מקור לתסכול בחייהם של רבים ממשתמשי התותבות.

ריח רע מהפה נמצא במקום השלישי בדירוג תלונותיהם של המשתמשים בשיניים תותבות. על פניו לא מדובר בבעיה כזו גדולה, אך עבור המשתמשים זהו גיהינום חברתי. במקרים חריפים הם נמנעים מלכתחילה מסיטואציות חברתיות, כדי לא להתמודד עם הריח הרע שעולה מפיהם.

אם אתם משתמשים בשיניים תותבות, תוכלו ללא צל של ספק להוסיף לרשימה תלונות נוספות. עמיתיכם, בעלי התותבות, יסכימו.

איך תותבות על-גבי שתלים פותרות את הבעיה?

תחום שיקום הפה התפתח עם השנים, וכיום השיניים התותבות מתקבעות על-גבי שתלים דנטליים, שבעצם מהווים עוגן חזק ועוצמתי – מה שלא היה קיים בתותבות המיושנות. לכך מספר יתרונות: כוח לעיסה מוגבר שמאפשר ללעוס בביטחון ובטבעיות; ייצוב וקיבוע שמונעים תזוזה של השיניים התותבות או יציאה ממקומן. מדובר בפתרון משנה חיים ובבשורה אמיתית עבור משתמשי התותבות!

במרפאתו של ד"ר הילטון קנגיסר תקבלו פתרון איכותי בכל הקשור לתותבות על-גבי שתלים.
חייגו 09-7674951 לתיאום תור במרפאה.

End Denture Suffering

By: Dr. Hilton Kangisser

If you are a denture wearer, then you are surely a denture sufferer. Whilst hundreds of thousands of people around the world share your fate, only a miniscule proportion of them are truly happy with their prostheses. In fact, over 92% of denture wearers admit to needing constant treatment in order to function with dentures.

First amongst denture complaints is by far – pain and discomfort. But the suffering doesn’t end there.

Social fear is the second most cited demon haunting those who have arrived at the dreaded denture junction. Not being able to chew or speak freely and with self-confidence has put a damper on the lives of many. Imagine losing your teeth in front of you friends or at a business meeting. Not a pleasant thought.

Halitosis is the name of number three on the list of the most frequent complaint of denture wearers. In lay terms this is simply a smelly mouth but for sufferers this can spell social hell.

If you are a denture sufferer, you can no doubt add a large number of evils to this list and most denture wearers would readily agree with you.