טיפול שורש

טיפול שורש - כיצד ניתן להימנע ממנו

טיפל שורש הוא אחד הטיפולים הנפוצים ביותר בתחום רפואת השיניים. ההחלטה על טיפול זה תתקבל על ידי מומחה לטיפול שורש בעקבות זיהומים, עששת או פגיעות שחדרו את זגוגית השן והגיעו למוך השן. מה כולל הטיפול? וכיצד ניתן להימנע ממנו? כל הפרטים לפניכם.

טיפול שורש זו פרוצדורה רפואית בעלת כמה שלבים. בשלב הראשון הרופא פותח את השן ומסלק את העששת או לחלופין את הזיהום שהצטבר. בשלב השני הוא ינקה את תעלות השורש תוך שמסיר את רקמת מוך השן. בשלב השלישי והאחרון הוא יסגור ויאטום את השן על ידי חומרים סטריליים ואנטי בקטריאליים.

מה כולל הטיפול?

שורש השן נמצא בתוך עצם הלסת ומעגן את השן למקומה. בכותרת השן ישנו חלל ובו תעלות שמובילות אל שורשי השן והן מכילות רקמה רכה שנקראת מוך השן. במוך השן נמצאים: לימפה, כלי דם, עצבים ורקמות חיבור וכאשר ישנה פגיעה במוך השן אשר אינה ניתנת לריפוי, יעלה הצורך בטיפול שורש. במהלך הטיפול הרופא המומחה לטיפול שורש יסלק את הרקמות הנגועות והמודלקות, ינקה, ינקז את התעלות וימלא אותן בחומר מיוחד כתחליף למוך השן. 

לאחר ניקוי השן – מבנה וכתר

בתום טיפול השורש הרופא יבנה מבנה לכתר ולאחריו יקבע כתר על מבנה השן. יש לציין כי טיפול שורש כרוך בכמה מפגשים כאשר בכל מפגש הרופא מבצע שלב אחר של ההליך: החל במתן עזרה ראשונה למיגור הכאב, דרך ניקוי התעלות, מילוי החומר ויצירת המבנה, ועד הלבשת כתר זמני עד לבוא הכתר הקבוע. במפגש האחרון יורכב הכתר הקבוע על המבנה שהוכן מראש. ברוב המקרים טיפול שורש יתבצע בהרדמה מקומית, אך לאלו שמאוד חוששים ממנו קיימת האפשרות לבצעו תחת הרדמה מלאה.

למי הטיפול מתאים?

במידה וישנה פגיעה או זיהום במוך השן ובשורשיו, טיפול שורש יהיה הפתרון המתאים. כך למשל במקרים של עששת חמורה, טראומה או שבר בשן, חבלה, נסיגת חניכיים, דלקת ברקמת המוך, סתימות ישנות שהתקלקלו או נמק במוך השן. כמו כן במידה והשן נפגעה כתוצאה מהכנה לטיפולי שיניים אחרים לרבות סתימות, טיפול אורתודנטי וכתרים טיפול שורש יכול למנוע סוגים שונים של בעיות וכאבים.

כיצד מאבחנים?

כדי לאבחן באם צריך טיפול שורש או לא, מומחה לטיפול שורש ינקוט בפעולות הבאות: יבצע צילומי שיניים, יבחן את תלונות המטופל לגבי סוג הכאב, מיקומו וחומרתו ויבצע בדיקה כדי להבין מהו המצב הקליני של השיניים. החשד שקיים צורך בטיפול שורש יעלה במקרה של תלונות על כאבים ספונטניים שמקורם אינו כתוצאה מגירויים חיצוניים כגון שתייה או אכילה של מוצרים מתוקים וקרים, ניקיון השיניים או חשיפתן לקור או חום קיצוניים.

האם ניתן להימנע מטיפול שורש, אם כן איך?

לא תמיד יעלה הצורך בטיפול שורש. במידה ואתם מתחזקים את השיניים באופן שוטף תוכלו להימנע מכאבים מיותרים ומהטיפול עצמו. במסגרת השמירה על היגיינת הפה עליכם לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, בעיקר לאחר ארוחות, להשלים את הניקוי עם חוט דנט לי, להקפיד על תזונה בריאה ונטולת סוכרים כדי למנוע את התרבות החיידקים ולבקר את השיננית אחת לשלושה חודשים על מנת להסיר אבנית. פעם בחצי שנה מומלץ גם להגיע לביקור אצל רופא השיניים למעקב וניקוי עמוק.

לסיכום: אם ברצונכם להימנע מטיפול שורש ובעיות שיניים אחרות, ומהכאבים הנלווים לכך, כל שעליכם לעשות הוא לשמור על תחזוקה של היגיינת הפה שלכם ולהקפיד על מעקב תקופתי אצל השיננית ורופא השיניים שלכם.