השתלת שיניים

מאת ד"ר הילטון קנגיסר

השתלת שיניים היא חלק מפתרון יעיל ובטוח עבור מטופלים שחסרה להם שן אחת או יותר. ההתקדמות הגדולה שחלה בתחום בעשורים האחרונים, הפכה את השתלות השיניים לשיטה יעילה, בטוחה ונפוצה, שמתאימה כמעט לכל מטופל.
מה כולל תהליך השתלת השיניים? אילו שתלים קיימים? מהם סיכויי ההצלחה של התהליך ומה כדאי לדעת לפני השתלת שיניים? ריכזנו את כל המידע בנושא בכתבה הבאה.

מהם שתלים דנטליים?

שתל דנטלי הוא שורש מלאכותי, המחליף את שורש השן הטבעית.
שתלים דנטליים מורכבים בעצם הלסת בהליך כירורגי, על מנת לייצר 'שורש' יציב, חזק וקבוע.
על השתל ניתן להרכיב מגוון פתרונות שמשמשים כתחליף לשיניים טבעיות, היוצרים יחד מראה אסתטי לפה, ומאפשרים תפקוד מלא של הפה והשיניים.

מתי יש צורך בהשתלת שיניים?

אם איבדת שן אחת או יותר, או שיש לך צורך בעקירת שן, והדבר פוגע באיכות החיים שלך – בין אם בהפרעה לתפקוד בשגרה, או מתבטא בשינוי במראה המשפיע על הבטחון והדימוי העצמי – שתל דנטלי הוא פתרון טוב עבורך.
השתלת שיניים מתאימה כתחליף לשן בודדת, למספר שיניים בפה ואף במצבים בהם יש צורך בהשתלות כדי לשקם לסת שלמה.
השתלת שיניים אינה מומלצת לילדים או לבני נוער, כיוון שכל עוד הגוף לא השלים את תהליך הגדילה, ייתכנו שינויים נוספים בפה ובשיניים.

מהו הצעד הראשון בתהליך?

תחילתו של התהליך בהגעה לייעוץ אצל רופא שיניים. במפגש נבדוק את מצב הפה והשיניים ובהתאם יחליט הרופא מהו הפתרון הטוב ביותר עבורך.
במידה ורופא השיניים ימליץ על שתלים דנטליים, הוא יבחן את ההיסטוריה הרפואית והמצב הבריאותי שלך ויוודא שאין מניעה לבצע את ההשתלה.

השלב הבא בתהליך כולל בדיקה של מצב העצם באזור המיועד להשתלה. מכיוון שהשתל מוברג אל עצם הלסת, יש לנו צורך בעצם גדולה וצפופה מספיק, כזו ש'תחזיק' את השתל.
בדיקה של מצב העצם תעשה על ידי CT דנטלי.

מה אפשר לעשות אם אין מספיק עצם להשתלה?

במקרים מסוימים העצם הקיימת אינה גדולה מספיק, או שאינה איכותית, ויש צורך בבניית עצם באזור המיועד לשתל. ישנן כמה שיטות להשלמת עצם:

  • הרמת סינוס – מדובר בהליך כירורגי המבוצע באזורים אחוריים בלסת העליונה, כאשר קיים חוסר  עצם. ההליך בדרך כלל נעשה בהרדמה מקומית ובו הרופא מבצע דחיקה של רצפת הסינוס ומילוי עצם בחלל הסינוס.
  • השתלת עצם – כשחסרה עצם להשתלה באזור הקדמי של הלסת העליונה, או בלסת התחתונה, נבצע השתלת עצם אל האזור בלסת בו חסרה עצם.

החומר המוחדר מעודד גדילה וייצור עצמי של עצם

האם אפשר לבצע השתלת שיניים מיד לאחר מכן?

כשכמות העצם הקיימת באזור המיועד להשתלה מספקת, ניתן לבצע השתלת עצם או הרמת סינוס, ומיד לאחר מכן השתלת שיניים.
במקרים אחרים יש צורך בהמתנה של מספר חודשים, על מנת לאפשר לגוף לייצר עצם חזקה ואיכותית באזור, אליה אפשר יהיה להשתיל את השתל הדנטלי.

אילו סוגי שתלים קיימים?

ככלל, שתלים עשויים מאחד משני חומרים: טיטניום או זרקוניה.
למעלה מ-90% מהשתלים בהם משתמשים רופאי השיניים עשויים טיטניום. מדובר במתכת חזקה, קלה ואיכותית, עמידה בפני חלודה, הנקלטת בצורה טובה בעצם.
כיום, אחוז קטן מהשתלות השיניים עושות שימוש בשתלים מזרקוניה – חומר בצבע שן, המזכיר את השורש הטבעי של השן. השימוש בשתלי זרקוניה החל בשנים האחרונות, ולכן כיום אין בידינו מספיק עדויות באשר לאיכות ולשרידות שלהם לאורך זמן.
גם בשתלי הטיטניום, קיים מגוון של סוגים, הנבדלים זה מזה באורך וברוחב השתל.
רופא השיניים הוא זה שימליץ לך על השתל המתאים, בהתאם למצב העצם הקיימת. השאיפה של הרופא היא לבחור בשתל ארוך ורחב ככל שאפשר, על מנת להבטיח שיהיה יציב בפה.

למקם את השתל בצורה מדויקת

אחרי שבחרנו את סוג השתל, נרצה לוודא שהמיקום שלו בפה הוא אכן המיקום הנכון והמדויק ביותר.
לצורך כך, רופא השיניים יכול לבצע הדמיה של הפה, ובעזרתה יבנה סד כירורגי ממוחשב.
הסד מדמה את לסת המטופל, ובו נעשים חורים בגודל, בגובה ובזווית בה הרופא מתכנן להשתיל את השתל הדנטלי. בזמן התהליך יחבר הרופא את הסד באזור המיועד להשתלה, וכך יוכל לבחון את מיקום השתל ולדייק אותו במידת הצורך.
בעזרת השימוש בסד כירורגי ממוחשב מגדיל הרופא את סיכויי ההצלחה של השתל.

מה קורה בניתוח בתהליך השתלת שיניים?

ההשתלה עצמה נעשית תחת הרדמה מקומית, ומשכה משתנה בהתאם לכמות השתלים הנדרשת. בהליך מחדיר רופא השיניים את השתל אל עצם הלסת.

איך מרגישים אחרי ההשתלה?

ההחלמה מהשתלת שתלים דנטליים מהירה יחסית. רוב המטופלים נעזרים במשככי כאבים למשך יום או יומיים, וחוזרים לפעילות שגרתית כבר למחרת ההשתלה.
מיד לאחר ההשתלה יש להתחיל בטיפול אנטיביוטי מקומי למשך שבוע, על מנת למנוע זיהום באזור ההשתלה.
כשבוע לאחר ההשתלה יש להגיע לביקורת ולהוצאת התפרים לפי הצורך.
מיד לאחר ההשתלה מתחילה תקופת השיקום שיקום העצם, במהלכה השתל נקלט ומתקבע בעצם.

מהי תקופת השיקום?

תקופת השיקום היא תקופה האורכת כ- 3-4 חודשים, ובה אנו מאפשרים לשתל להיקלט ולהתקבע בעצם הלסת. בתקופה זו עדיף שלא להפעיל לחץ חיצוני על השתל, ולכן ברוב המקרים לא תורכב שן על השתל. אם השתל נעשה באזור הקדמי של הפה ויש צורך במתן פתרון אסתטי, אפשר להיעזר בשיקום זמני.

מהם סיכויי ההצלחה של השתלת שיניים?

סיכויי ההצלחה של שתלים דנטליים גבוהים מאוד, ועומדים על 92%.

התקנת השיניים החדשות

לאחר תקופת השיקום, ניתן להתקין על השתלים פתרון קבוע, כאשר קיימות כמה אפשרויות:

  • תותבת נשלפת – מדובר בפתרון שמתאים למטופלים רבים, המאפשר להם הרכבה והסרה באמצעות טיק-טק משוכלל המתחבר לשתלים.  
  • תותבת מוברגת – אפשרות אחרת היא הברגה של תותבת לשתלים, שנעשית על ידי רופא השיניים, וניתנת לפירוק על ידו בלבד.
  • כתרים או גשרים – חיבור של כתר או גשר (מספר כתרים מחוברים) לשתלים, בהברגה או בהדבקה. מדובר בפתרון הדומה לשיניים טבעיות.

תוכן העניינים