השתלת עצם

השתלת עצם, או בשמה הנוסף – אוגמנטציה, היא תהליך במסגרתו מבוצעת בנייה של עצם הלסת הקיימת, באזור אחד או יותר בפה. מתי יש צורך בהשתלת עצם? כיצד נראה התהליך? אילו סוגים של השתלות עצם קיימות ומהם אחוזי ההצלחה של הטיפול?

במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנושא.

כמה מילים על עצמות הלסת שלנו

לעצמות הלסת שלנו תפקיד חשוב – בהן מקובעים שורשי השיניים, והן מעניקות לשיניים תמיכה ויציבות. עם השנים אנו עלולים לחוות איבוד עצם, ממגוון סיבות:

  • תהליך ההזדקנות – מדובר בתהליך טבעי במהלכו עם השנים העצם עובר שינוי ומאבד מנפחו.
  • עקירות שיניים – ללא שיניים, לעצם אין שימוש ולכן היא נספגת.
  • דלקות – דלקת בשן או בחניכיים עלולה להוביל עם הזמן לנסיגת עצם.
  • נסיגת חניכיים – מחלות חניכיים עלולות להוביל לנסיגת חניכיים, שבתורה תביא לאובדן העצם.
  • שיניים תותבות – הרכבת תותבות עלולה להביא גם היא לספיגת עצם.

באילו מקרים יש צורך בהשתלת עצם?

השתלת עצם אינה מטרה בפני עצמה אלא אמצעי, ולרוב היא תבוצע כשלב מקדים להשתלת שתלים דנטליים. למעשה כאשר מטופל מעוניין לבצע השתלה של שתלים דנטליים, יש לוודא שהעצם הקיימת מספקת, ותוכל לשמש כעוגן חזק עבור השתל הדנטלי. במקרים בהם גובה, עובי או איכות העצם אינו מספק, תבוצע השתלת עצם ורק לאחר מכן ניתן יהיה להמשיך בתהליך.

גם כאן, חשוב להפריד בין כמה צרכים שונים:

  • צורך בעיבוי עצם – כאשר עובי העצם הקיימת אינו מספק, מטרת ההשתלה היא עיבוי העצם, כך שניתן יהיה להחדיר אליה שתל דנטלי, ותעשה השתלת עצם רוחבית.
  • צורך בבניית גובה לעצם – כאשר העצם הקיימת אינה עמוקה מספיק להחדרת השתל הדנטלי אליה, תבוצע השתלת עצם אנכית, כדי לצור עומק לעצם.
  • צורך בבניית גובה לעצם בלסת העליונה – כאשר קיים צורך בהגבהת עצם בחלקה האחורי של הלסת העליונה, ניתן לבצע הרמת סינוס, הכוללת השתלת עצם אל האזור שמעל עצם הלסת העליונה.

אילו סוגי השתלות עצם קיימים?

  • חלקיקי עצם – סוג זה של השתלה כולל שימוש בגרגירי עצם הנראים כאבקה. חלקיקי העצם מגיעים מהחי – לרוב פרה או תורם אדם, ומתאימים כאשר יש צורך בעיבוי העצם, בשמירת מכתשית (השתלה אל שקע שן שנעקרה), או בהשתלת עצם בלסת העליונה.
  • בלוק עצם – שימוש בבלוק עצם ייעשה במקרים בהם יש צורך בבניית גובה משמעותי לעצם, בעיקר בלסת התחתונה.
  • השתלת עצם ממקור סינתטי – בעשור האחרון נכנסה לשימוש אפשרות למלא את החוסר בעצם בחומר סינתטי. חשוב להדגיש שבניגוד להשתלת עצם מהחי, השתלה ממקור סינתטי משמשת כמילוי באזור החסר, בדומה לאופן שבו סתימה ממלאת חור בשן. בעוד השתלת עצם ממקור חי מאפשרת בנייה של עצם חדשה וקליטתה כחלק מעצם הלסת, השתלת עצם ממקור סינתטי היא מעין דבק על העצם הקיימת.
  • השתלת עצם בעזרת ממברנה – במקרים מסוימים אפשר להוסיף אל חלקיקי העצם או בלוק העצם מעטפת הנקראת ממברנה. מדובר במעין כיסוי המגן על העצם המושתלת ומפריד בין העצם לרקמות הרקות, כך מבטיח קליטה טובה יותר של העצם המושתלת בפה.
  • שימוש בגורמי גדילה – בכדי לשפר את תהליך הריפוי וקליטת העצם בפה, לעתים יחליט רופא השיניים להוסיף לחלקיקי העצם גורמי גדילה אנושיים המופקים מדם המטופל (PRP ו-PRF), המזרזים את תהליך ההחלמה ובניית העצם.

מה כולל תהליך השתלת עצם?

תהליך השתלת עצם מתחיל באבחון של מצב פה המטופל. אבחון זה כולל בדיקה פיזית של הפה והשיניים על ידי רופא השיניים, והדמיה באמצעות צילומי CT. האבחון הוא שלב קריטי בקבלת ההחלטה האם אכן דרושה השתלת עצם, ובבניית תכנית טיפולית מתאימה.

השתלת העצם נעשית בהליך כירורגי, תחת הרדמה מקומית, ונמשכת עד שעה.

במהלך ההליך רופא השיניים מבצע חתך באזור המיועד להשתלה, ומחדיר אליו את סוג השתלת העצם שנבחרה. במידה ויש צורך בעקירת שן באזור המיועד להשתלת עצם, ברוב המקרים תבוצע העקירה ומיד לאחריה השתלת עצם. בחלק מהמקרים, כאשר יש צורך בהשתלת עצם מינורית, ניתן אף להחדיר את השתלים הדנטליים מיד לאחר השתלת העצם. אם יש צורך בהשתלת עצם משמעותית באזור, התהליך יסתיים בתפירת החניכיים ולאחר מכן יהיה צורך להמתין כשלושה חודשים לקליטת העצם, בטרם אפשר יהיה להחדיר אליה שתלים דנטליים.

מה צפוי לאחר ההשתלה?

לאחר השתלת העצם ייתכן ותדרשו לטול אנטיביוטיקה למשך מספר ימים, לצורך מניעת זיהום מקומי.

בימים שלאחר השתלת העצם תתכן אי נוחות ורגישות באזור ההשתלה, ולעתים יופיעו שטפי דם ונפיחות מקומית. אלו יחלפו מאליהם תוך מספר ימים.

חשוב להמנע מטיסה ומצלילה למשך חודש ממועד השתלת העצם, זאת מכיוון שהפרשי הלחצים עלולים להשפיע על קליטת העצם.

בנוסף, חשוב להמנע מהפעלת לחץ בתקופה של קליטת העצם בפה. אם קיים צורך בתותבת זמנית כפתרון במקום שיניים, כדאי לחבר אותה לאזור אחר בלסת.

מהם אחוזי ההצלחה של השתלת עצם?

הצלחתה של השתלת העצם תלויה במספר גורמים:

  • התאמה אישית של ההשתלה למטופל, באמצעות אבחון ובניית תוכנית טיפול,
  • בחירה בכירורג המנוסה בהשתלת עצם.
  • בחירה בחומר עצם איכותי – ישנן כיום מגוון חברות המייצרות חומרי עצם, ונבדלות ביניהן באיכות החומר. לפני ההשתלה, חשוב לוודא מול רופא השיניים שחומר העצם הופק על ידי אחת החברות המוכרות בתחום.
  • שמירה על ההנחיות בתקופת ההחלמה

כאשר תנאים אלו מתקיימים, אחוזי ההצלחה של השתלת העצם גבוהים מאוד, וניתן לומר שברוב המוחלט של המקרים כ-95% מהעצם שהושתלה נקלטת בפה.

לסיום, אספנו כמה שאלות נפוצות של מטופלים בנושא:

  • האם השתלת עצם כרוכה בכאב?
    תהליך ההשתלה עצמו נעשה תחת הרדמה מקומית ואינו כרוך בכאב. בימים שלאחר ההשתלה ייתכן שהמטופל יחווה כאב מקומי, שיחלוף מאליו תוך מספר ימים. במידת הצורך אפשר להיעזר במשככי כאבים.
  • האם קיימים סיכונים בהשתלת עצם?
    השתלת עצם היא הליך כירורגי, והסיכון לסיבוכים בה נמוך. בין הסיכונים הקיימים: דלקת, דימום, חוסר תחושה מקומית, נפיחות וכאב והתפתחות עצם לא תקינה. בחירה ברופא מנוסה בתחום תעלה את סיכויי הצלחת הטיפול ותפחית למינימום את הסיכון לסיבוכים.
  • האם השתלת עצם מתאימה לכל אדם?
    בעלי מחלות כרוניות כדוגמת סוכרת ומחלות לב, כמו גם חולים אונקולוגיים ומטופלים במדללי דם לא בהכרח יוכלו לעבור השתלת עצם. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני קבלת החלטה בנושא.