דף הבית » הליטוזיס
הליטוזיס - באשת הפה (ריח רע מהפה)
מה זה הליטוזיס?
הליטוזיס הוא שם כולל המתאר ריח רע שיוצא בזמן נשיפה, גם אם מקור הריח אינו מהפה עצמו. לריח רע מהפה השפעה משמעותית – אישית וחברתית. ב-85-90% מהמקרים, ריח רע מהפה מקורו מהפה עצמו. דרגת הריח משתנה במשך היום בעקבות אכילה של סוגי מזון שונים, עישון, שתיית אלכוהול ועוד. מכיוון שבמהלך הלילה (בזמן השינה) הפה חשוף לפחות חמצן, ריח הפה חמור יותר כשאנחנו קמים.
הליטוזיס יכול לחלוף עקב אכילה, צחצוח שיניים, ניקוי עם חוט דנטלי או שטיפת פה. ריח רע מהפה יכול להיות גם כרוני, מצב יותר חמור, המשפיע על 25% מהאוכלוסייה בדרגות שונות. מצב זה יכול להוביל לחוסר ביטחון עצמי ולהעלות את רמת המתח בחיים.
איזה אזורים בגוף עלולים לגרום להליטוזיס?
- הפה – כל המצבים האלה תורמים ליצירת הריח הרע: היגיינת פה לקויה (בייחוד באזורים שבין השיניים), שחזורים דנטליים לקויים (כגון כתרים שאינם מותאמים היטב) או סתימות לקויות המאפשרות הצטברות חיידקים קשים לסילוק.
- הלשון – המקום הנפוץ ביותר לריח רע מהפה. הלשון עשירה בחיידקים, בעיקר בחלקה האחורי שלרוב יבש יותר ולא עובר ניקוי. חיידקים באזור זה משגשגים על שאריות מזון, תאי אפיתל מתים (תאים של העור) והפרשות מהאף – חממת גידול לחיידקים אנארוביים. החיידקים, בתהליך פירוק המזון, משחררים גזים בעלי ריח חריף הגורמים לריח רע מהפה.
- החניכיים – דלקות חניכיים נוצרות עקב פעילות יתר של חיידקים בחניכיים. חיידקים אלו אחראים על הריח הרע הנפלט החניכיים.האף – הגורם העיקרי השני לריח רע מהפה. הריח הרע נגרם כתוצאה מפעילות חיידקית עקב דלקת, שיכולה להופיע בסינוסים, בסינוסיטיס או עקב גורם זר.
- שקדים – ריח רע שמקורו מהשקדים הוא יחסית נדיר, ומדובר רק ב-5%-3% מהמקרים. הוא נגרם עקב מבנה מכתשי באזור השקדים, שם מצטברת פסולת היוצרת מעין אבנים קטנות שמורכבות מתאי דם לבנים מתים, מחיידקי פה ומרוק. האבנים האלו הן שפולטות את הריח הרע.
- הקיבה – לעיתים רחוקות הקיבה היא מקור לריח רע מהפה. הוושט, המחברת בין הלוע לקיבה, היא צינור סגור שאינו מאפשר חזרה של מזון או ריח. בעיות שונות – כמו חזרה של תוכן הקיבה לוושט – עלולות לגרום לריח רע מהפה. במקרה זה הרפלוקס יגרום לסימפטומים נוספים מלבד רק ריח רע מהפה. הסימפטום העיקרי הנוסף לרפלוקס גסטרו-אזופגיאלי הוא צרבת.
- מחלות כלל מערכתיות – ישנן כמה מחלות מערכתיות שיכולות לגרום לריח רע מהפה: אי-ספיקת כבד, זיהום ריאתי או ברונכיטיס, זיהום בכליות או אי-ספיקת כליות, קרצינומה, סוכרת וחוסר איזון מטבולי. מדובר במצבים נדירים ביותר.
כיצד ניתן להימנע מריח רע מהפה?
- ביקור אצל רופא השיניים באופן סדיר, אחת לחצי שנה. חשוב ליידע את רופא השיניים במידה שלדעתכם אתם סובלים מריח רע מהפה.
- ביקור אצל השיננית אחת לחצי שנה, או במידת הצורך, לטובת תחזוקה קבועה של השיניים והחניכיים.
- העברת חוט דנטלי בין השיניים לפחות פעם ביום או לפי הוראות השיננית.
- צחצוח השיניים והחניכיים בצורה נכונה לפי הדרכת השיננית.
- ניקוי גב הלשון בחלק האחורי בעזרת מנקה מיוחד.
- שתיית מים והימנעות משתיית קפה ואלכוהול.
- לעיסת מסטיק ללא סוכר במשך דקה או שתיים, כאשר אתם מרגישים שהפה יבש.
- צחצוח שיניים או לעיסת מסטיק במשך כמה דקות לאחר שתיית קפה / חלב או אכילת מוצרי חלב, בשר או דגים.
- במידה שיש תותבות כלשהן, יש להברישן היטב עם מברשת שיניים קשה וסבון. כמו כן, ניתן להשרות אותן למשך הלילה בחומר אנטיספטי לפי הנחיית רופא השיניים.